
- 2024-04-15
- وبلاگ
- ثبت نظر
اکثر والدین با شنیدن واژه عصب کشی دندان شیری دچار نگرانی زیادی می شوند. والدین بر این تصور هستند که کودکان تحمل مراحل عصب کشی را ندارند.
عصب کشی دندان شیری زمانی انجام می شود که پوسیدگی دندان شیری به علت بی توجهی والدین و مراجعه دیر هنگام به متخصص دندانپزشکی گسترش یافته است. در این مواقع تنها راه درمان دندان، انجام عصب کشی می باشد.
ریشه دندان شیری
تمام دندان های شیری قدامی و خلفی هم مانند دندان های دائمی دارای ریشه هستند. دندان های شیری دارای ریشه هایی به طول حداقل 10 میلی متر هستند. البته دندان های خلفی دارای چند ریشه مجزا می باشند.
هنگامی که دندان شیری می افتد که ریشه آن کاملا تحلیل رفته است. در این مواقع دندان با کمترین فشار وارده مانند گاز زدن لقمه، لق شده و می افتد. به همین دلیل برخی از والدین تصور می کنند که دندان شیری ریشه ندارد.
ساختار دندان شیری
دندان های شیری مانند دندان های دائمی دارای دو قسمت ریشه و تاج هستند که شامل عاج، مینا و بافت پالپی یا عصب دندان می باشند.
- مینای دندان: سخت ترین ماده بدن انسان، مینای دندان است. تمام دندان های دائمی و شیری دارای پوشش خارجی به نام مینا می باشند.
- عاج دندان: عاج دندان در بخش زیرین مینای دندان قرار دارد. عاج از 70 درصد مواد معدنی، 20 درصد مواد آلی و 10 درصد آب تشکیل شده است. عاج از مینا نرم تر بوده و به علت داشتن خاصیت انعطاف پذیری، از خرد شدن مینا جلوگیری می کند.
- سمان: بافت سخت شبیه استخوان موجود در سطح ریشه دندان، سمان نامیده می شود که به علت نداشتن عروق، توانایی بازسازی ندارد.
- عصب دندان: عصب دندان یا پالپ دندان در بخش زیرین عاج وجود دارد. پالپ دارای عروق خونی، سلول های مختلف و رشته های عصبی می باشد.
اهمیت عصب کشی دندان شیری
انجام عصب کشی دندان شیری باعث می شود تا آسیبی برای جایگزین شدن دندان دائمی ایجاد نشود. اگر پوسیدگی دندان شیری گسترش یابد، می تواند بافت پالپی را آلوده کند. عفونت پالپ دندان موجب ایجاد التهابات شده و مشکلاتی برای جوانه دندان دائمی زیرین به وجود می آید.
اگر پوسیدگی دندان کودکان به موقع انجام نشود و پوسیگی گسترش زیادی یابد، به طوری که عصب کشی دندان شیری قابل انجام نباشد، دندان کشیده می شود. در این مواقع وسایلی با نام فضا نگهدار در دهان کودک قرار داشته می شود تا فضای لازم برای رویش دندان دائمی حفظ شود. کشیدن دندان و ایجاد فضای خالی بین دندان ها بر ظاهر و اعتماد به نفس کودک تاثیر منفی می گذارد.
روش های عصب کشی دندان شیری
عصب کشی دندان شیری با توجه به وضعیت دندان ها و تشخیص دندانپزشک به دو روش انجام می شود:
- پالپوتومی: خارج کردن بافت پالپی تاج دندان
- پالپکتومی: در التهابات پیشرفته تر خارج کردن بافت پالپی ریشه دندان
نحوه عصب کشی دندان شیری
برای انجام عصب کشی و یا ترمیم دندان شیری، عکس رادیوگرافی دندان مورد نیاز است. بعد از مشاهده عکس توسط دندانپزشک متخصص، دندان آسیب دیده بی حس شده و پوسیدگی های دندان برداشته می شوند.
اگر فقط تاج دندان دچار التهاب شده باشد، روش پالپوتومی انجام می شود. بعد از برداشتن عصب تاج دندان، خمیرهای مخصوص در داخل دندان گذاشته شده و سپس دندان های شیری ترمیم و روکش می گردد.
اگر التهابات گسترش یافته و ریشه دندان را درگیر کند باید از روش عصب کشی دندان شیری به نام پالپکتومی استفاده کرد. در این روش عصب ریشه دندان شیری با کمک تجهیزات دندانپزشکی برداشته شده و سپس داخل ریشه و تاج دندان با مواد خمیری شکل مخصوص پر شده، دندان ترمیم و یا روکش می شود.
مراقبت های لازم بعد از عصب کشی دندان شیری
برای انجام عصب کشی دندان شیری میتوانید به کلینیک دندانپزشکی ماکان مراجعه کنید. اگر کودک بعد از عصب کشی احساس درد داشت، حتما از داروهای مسکن استفاده کنید. اگر دندانپزشک برای کودک آنتی بیوتیک تجویز کرد، دوره درمان را کامل کنید.